A 21. század modern korában a cukorbetegség (is “modern”) népbetegség, “népszokás”. Hasonlóan a depresszióhoz, az elhízáshoz és az elhízáshoz vezető falásrohamokhoz, a meddőséghez, a gyerekek viselkedési zavaraihoz és sok más tünethez. Természetesen azt is kitartóan kutatják a tudományban, hogy mitől alakul ki a cukorbetegség, illetve hogyan lehet érdemben változtatni rajta, de még nem igazán találták meg. Ha valóban megtalálták volna, akkor nem kellene egyre több embernek élete végéig folyamatos inzulinpótlással élnie. Egyelőre csak sejtik, hogy milyen tényezők vezetnek cukorbetegséghez, és ezek közül csak az egyik az egyéni hajlam (a “genetika“). Egy másik jelentős tényező a környezeti hatások (az epigenetika), az életmód. Ebből következtetve arról is sok helyen lehet olvasni, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. (És vajon minden fontosat leírnak?)
Mitől alakul ki a cukorbetegség? Néhány alap tényező
Avagy, a környezetünkből átvett hétköznapi, epigenetikus szokások, amiken változtatni tudunk!
- Krónikus álmatlanság és/vagy alvászavar. Ez kimutatottan emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, méghozzá úgy, hogy az emberi test ilyenkor több stresszhormont (kortizolt) termel. A kortizol fokozza a glükóztermelést, hogy az emberi testnek több energia álljon rendelkezésére a hosszabb ébrenléthez. A magasabb glükózszinttel viszont nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk az alvás és egyéb kikapcsolódások (relaxáció) mennyiségére és minőségére, és használjunk ezek elősegítésére egészségbarát eszközöket.
- A táplálkozás nem megfelelő jellege. Ahogy azt le is írják egészségügyi tájékoztatásokban: túl sok édesség, keményítő, aszalt gyümölcs és vörös húsok; illetve túl kevés (és nem jó, nem bio minőségű) saláta, dió fogyasztása cukorbetegség kialakulási kockázatot hordoz. Ezeken érdemes változtatni.
- A táplálékok egyenlőtlen nap közbeni elosztása. Ha kevésszer eszünk sokat, az ingadozóvá teszi a vércukorszintet. Ezért fontos, hogy naponta inkább többször együnk, keveset; és reggelizzünk is.
- A stressz és a lelki kilengések időbeli hosszúsága, nagysága. Például nem nekünk való munka végzéséből, kiegyensúlyozatlan emberi kapcsolatokból fakadóan. Ezért fontos, hogy minden lehetséges egészségbarát eszközzel csökkentsük a stressz-szintünket, boldogítsuk önmagunkat, ami a 21. században nem is mindig olyan egyszerű.
- Egyes szteroid, fogamzásgátló, vizelethajtó tabletták hosszú távú szedése. Ezeket érdemes kerülni, minimalizálni.
- És így tovább. Érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy a fent felsoroltak vajon milyen rejtett módon befolyásolják a vércukorszintet?
Erről a következő írás fog szólni részletesebben!
Moksa Green: tápanyagbomba a természetből, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak
Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Lásd még:
(1) Dr. Selye János munkássága
(2) Femina
(3) Webbeteg
(4) Házipatika
(5) Házipatika